torstai 25. maaliskuuta 2010

Kyrpä Otsassa

Kokeilin tänään piruuttani napsauttaa tuon nurkassa pölyä keräävän "audiotyöasemaksi" kasatun PC:n päälle. Olisi ollut vähän tulostettavaa ja tuo HP:n monitoimimoulinex kun ei vörki iMacin kanssa. Netistä latasin kyllä ajurin mäkille muttei se pelittänyt. En uskonutkaan, että se pelittäisi...HP:n maine meikäläisen silmissä on kutakuinkin luokkaa "IT-maailman Trabant". En jaksanut toista PC:n raatoa virittää kasaan. Se kyllä toimis, mutta....piti yrittää kepillä jäätä. Ja hepillä frigidiä.

Konehan taas suvaitsi jalomielisesti hurahtaa käyntiin kuin Lada palmun alta. Ihan vain vittuilakseen...talk about the Ghost in the Machine!

Paree olis ollut pysyä kuolleena. Ensi töikseni sitten latasin netistä ajurit tuolle tulostin-yleiskoneelle iMacilla. Kopsasin muistitikulle ja aloin installoimaan PC:lle. Ajurit sujahteli kovalevylle nätisti ja sit kun alkoi ns. device setup-hevonpaska niin hommahan jäätyi sitten siihen. Kun tulostimen näpsäyttää päälle, XP on tunnistavinaan kyllä sen. Mut ei sit kuitenkaan...

Käyttis on asennettu vajaa puoli vuotta sitten. Printteri on useamman vuoden vanha. Eli haiskahtaa sille, että se on paskana. Eli taas tuli päkerrettyä ihan turhaan. Saatana.

Piti tulostamani hieman dokumentteja sitä liiketoimintasuunnitelmaa varten. Mut ei sit. Alkaa mennä se viimeinenkin inspiraatio koskea enää yhteenkään PC-tietokoneeseen pitkällä tikullakaan - lekalla voin hieman hyväillä...

Laskinpa huvikseni mitä "audiotyöasema" on tullut kaikkine säätöineen tullut maksamaan. Pari hunttia meni prossuun, tuulettimeen ja emoon huuto.netistä, sitten loput paskat ostin uutena. Kustansi about 850 euroa. Virtalähde meni heti vaihtoon ja uusi kirpaisi persnahasta 120 euron verran. Eli pelkästään keskusyksikkö on tullut maksamaan karvan alle 1200 euroa. Kaksi lituskanäyttöä, näppis ja hiiri oli jo ennestään. Eli koko setti lienee jotain puolentoista tonnin luokkaa. Noh, onhan mulla yksi ylimääräinen virtalähde josta ehkä saan pari-kolme kymppiä hieman jeesaamaan tässä konkurssissa.

1,5 kiloeuroa audiotyöasemasta joka EI edes toimi.

Omaa hölmöyttä tietenkin kun hommasi komponentit ominpäin. Olisi pitänyt ensin pari vuotta hengata jossain finninaamafoorumeilla lypsämässä nörteiltä esoteeristä koneenkasaamisessa hyödynnettävää viisautta. Kun näemmä osat EIVÄT ole IRL (=In Real Life, nörttikieltä) yhteensopivia vaikka valmistajien mainosmarakatit niin kovasti väittäisivätkin. Olenkin tässä joutunut nöyrtymään ja surffailemaan tuolla atk-runkkarien palstoilla väijymässä informaation murusia. Olen pitkällisten aneluiden ja stalkkaamisten seurauksena onnistunut melkoisella varmuudella paikallistamaan ongelman.

Vertailun vuoksi tähän väliin on aivan pakko kalkuloida hieman kilpailevan merkin kustannusarviota:

Macbook Pro 15"-lednäytöllä, 4 gigan keskusmuistilla ja 250 Gigan kovolla maksaa n. 1700,- ja sille kaveriksi vaikka Lacien ulkoinen Firewire-kovo n. 170,-

Olisihan tuo setti ollut sen nelisen satkua tyyriimpi vaihtoehto. Mutta sillä setillä olisin ehkä nytkin tekemässä jotain, enkä vain suunnittelisi tekeväni sitten joskus. Sitä paitsi: ennen kuin tuolla audio-PC:llä mitään pystyy tekemään, sen fiksaamiseen menee vielä vähintään 150 euroa. Senkään jälkeen toimiminen ei ole 100% varmaa. Pahimmassa tapauksessa joudun vaihtamaan SEKÄ muistit ETTÄ emolevyn. Kustantaa n. 250-300 egeä. Sitten hintaeroa onkin enää vain satkun verran. Läppärissä olisi vielä sekin etu, että voisi tehdä "mobiilinauhoituksia"...

Että vituttaako?

Harkitsin jo vakavasti PC:n pilkkomista osiksi - ja myyntiin. Pikainen silmäily myyntipalstoille kuitenkin masensi sen verran, että taidan mielummin pitää raadon itselläni. Kokeilin jo myymistä pakettina, mutta kiinnostuneita ei ollut ensimmäistäkään. Tietokoneilla on näköjään samanlainen jälleenmyyntiarvo kuin autoilla. Eli käytänössä ei mitään. Ongelmajätettä.

Köyhän ei auta kuin taipua koneen edessä. Kiikutan koneen tilipäivänä jonnekin osaavaan, viralliseen PC-huoltoon. Vaihtakoon paskasta sitten vaikka kaiken. Kunhan se nyt sitten alkaisi pelittämään muutenkin kuin kerran kuussa.

Joudun ehkä asentamaan kaiken uudestaan winukasta lähtien, mutta minkäs teet. Life's a bitch and then you die.

Mutta onhan tämäkin episodi ollut varsin opettavainen laatuaan. Taidan tietää mistä sanoista akronyymi PC on lyhennetty: PIECE OF CRAP. Ja oli muuten ensimmäinen ja viimeinen kerta kun alan itse kasaamaan tietokonetta. Ja oli tasan vitun viimeinen PC meikäläiselle. Nettikoneenakin on ollut jo jonkin aikaa iMac, kun tuli mitta täyteen winukan vittuilua. Vanha totuus pitää paikkansa: HALVALLA EI SAA KUIN PASKAA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti