maanantai 3. toukokuuta 2010

Työelämän 9 kiellettyä sanaa?

Maailmankuulu yrityskonsultti on listannut yhdeksän sanaa, joita ei kannata käyttää töissä:

1. Yritetään
- Ei pitäisi koskaan yrittää, vaan tehdä aina parhaansa. Fuck yeah! Seuraavan kerran kun pomo pyytää feivöreitä, kiljun riemusta: "Joo, mä teen! I'll give it the best fucking shot that I possibly can!" Sitähän sanotaan, että yrittänyttä ei laiteta. Mutta näköjään nykytrendi onkin, että jos yrität, sua laitetaan - kuivana kakkoseen. Sikäli outo nykysuuntaus, että olisin voinut kuvitella Jari Zarathustra-Vuon vuolevan lisää omaisuuksia yritysvalmennuskursseillaan joissa osallistujat läpsivät kilpaa itseään olalle ja veisaavat yhteislauluna vanhaa The Beatles-rallia, TRY with a little help from my friends...Mutta niin se vain näköjään maailma muuttuu. Maailma menee eteenpäin (koska se on alamäessä)...

2. Ihan sama
- Yritysmooseksen mukaan verbaalinen läimäytys vasten kasvoja...ilmankos tää onkin mun lempifraasi ja VARSINKIN duunissa. Tosin hieman pidemmän kaavan mukaan: "Ihan vitun sama." Konsultin mukaan näin yrittän vain lopettaa keskustelun. No shit? Järjestäen kun työpaikalla syntyvät keskustelut ovat jo ennalta tuomittuja hedelmättömään paskanjauhamisen ja perseen nuolemisen ikuiseen noidankehään. Mitään muuta järjellistä keinoa päästä kurimuksesta irti ei ole kuin tokaista tämä sanainen märkä rätti päin lärviä. Onhan tämä nyt kuitenkin sentään huomattavasti vähemmän epäystävällinen lausahdus kuin: "Ei vois vittu vähempää kiinnostaa!" Vai eikös juu?

3. Ehkä
- samanlainen keskustelun tappajasana. joo, mun mielestä Matti Nykäsen versio onkin paljon nasevampi: Ehkä, ehkä ei. Sen antaa lausujastaan paljon joviaalimman vaikutelman ja ainakin 7Päivää-lehden lukijakunnalle luo humoristisen assosiaation tuohon aikamme sankariin. Oli legendaarisen mäkikotkan edesottamuksista mitä mieltä tahansa, niin ei voi ainakaan kieltää sitä kylmää tosiasiaa, että kuolemattomien lausahduksien synnyttämisessä miekkonen on aivan omaa luokkaansa - aivan kuten oli aikoinaan kuninkuuslajissaankin. Calgaryn talviolympialaiset vuodelta -88 ovat syöpyneet muistiini vääjäämättömästi jo senkin vuoksi, että olin tukehtua jääpalaan Suomi-Neuvostoliitto jääkiekko-ottelua seuratessani. Sittemmin penkkiurheilu onkin saanut antaa tilaa vähemmän hengenvaarallisille kulttuuriharrasteille.

4. En tiedä
- noh, tästä olen yrityskonsultin kanssa samoilla linjoilla: ikinä ei pidä myöntää olevansa epätietoinen. Itse suosin proaktiivista tapaa: "Älä sä vittu tuu mua neuvomaan, kyllä mä saatana tiedän paremmin kuin sinä!" Sitä paitsi: sitä mitä minä en tiedä, sitä ei tarvitsekaan tietää. Ja onhan se nyt aika saatanan teiniä vastata pomolleen emmä tiiä, mä oon täällä vain töissä. Toisinaan duunissa näihin jälkipubertantteihin slacker-bitcheihin törmätessä tekisi mieli puristaa se valtava finni siitä hartioiden välistä pois. Jos et sä tiedä, niin ota selvää saatana!

5. Palaan kohta asiaan
- niin...kaikkihan sen tietää: joka näin sanoo, EI ikinä palaa asiaan. Sitä paitsi tästäkin on olemassa paljon nasevampi muotoilu: "Katellaan sit syssymmällä..." - joo, ei vittu tasan katsella...Asiaan kohta palaaville pitäisi aina karjua naama karmiininpunaisena hehkuen: NO HAISTA SIT VITTU!

6. Jos
- Jos ois mitä jois...jeah. Mustavalkoisessa maailmassa ei ole jossittelua. Se on joko tai. Tajuutsä? Harmaan eri sävyjä ei vain ole olemassakaan. Sua on vain kusetettu kaikki nämä vuodet. Olisko korkea aika herätä todellisuuteen? Jos potkaisisin sua perseelle, auttaisko asiaa? KUN potkaisen ahterisi liikenteeseen, se todel-vitun-lakin AUTTAA.

7. Kyllä, mutta...
-Yritysmaailmassahan ei luusereita katsota hyvällä ja Bisnesjeesuksen mukaan tällainen verbaalinen haparointi "muodostaa rungon argumentille, jossa puhuja varautuu jo ennakolta epäonnistumiseen". Failure is not an option.

8. Luulen
- Älä luule, tiedä. Tai ainakin esitä tietäväsi. Jos jäät kiinni siitä, ettet tiedä - iske oikea suora opponentin nenänvarteen. Toimii joka kerta. "Blood is the rose of mysterious union" (The Doors)

9. Katsotaan
- Henkilökohtaisesti en tiedä mitään ärsyttävämpää kuin että joku spede kyylää, joten ei vittu katsota. Yleensä kysyn tuijottajilta: "Onks sulla joku vitun ongelma?" Loppuu se saatanan tapitus. "Parempi katsoa kuin katua" ei päde enää nykyään. Jos katsot, kadut. Ja se on ihan vitun varma. Ainoa hyväksyttävä poikkeus tällaisesta imbesillistä katselemisesta on Katri Helenan veisu Katson Sineen Taivaan - ja sekin vain huumoriarvonsa vuoksi. Ugh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti